مانند بیشتر روغن های گیاهی، روغن آفتابگردان که از دانه های آفتابگردان استخراج می شود، به دو صورت تصفیه شده (با طعم خنثی) و فشرده (کره ای، مغزی) موجود است. نقطه دود بالای روغن آفتابگردان تصفیه شده (440 تا 475 درجه فارنهایت) آن را به یک انتخاب مناسب برای کاربردهای با حرارت بالا مانند سرخ کردن و تفت دادن تبدیل کرده است.

روغن آفتابگردان سهم قابل توجهی از تولید جهانی دانه های روغنی را به خود اختصاص می دهد. مانند روغن های دیگر در گذشته با پرس به دست می آمد. امروزه تولید صنعتی شامل دو مرحله اصلی پرس بذر و تصفیه روغن می باشد. روغن آفتابگردان از نظر تغذیه ای با ارزش است، زیرا سرشار از اسیدهای چرب ضروری است، اما از نظر رژیم غذایی نیز به این دلیل که در هنگام حرارت دادن پایدار است و طعمی خنثی دارد، بسیار با اهمیت است.

روغن آفتابگردان فشرده شده از دانه های گیاه آفتابگردان، برای دهه ها در اروپای شرقی محبوب بوده است، اما اخیراً در ایالات متحده و سایر نقاط دنیا همچون آسیا نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

 

تاریخچه روغن آفتابگردان

روغن آفتابگردان در اصل، بومی جنوب غربی آمریکاست و منبع چربی برای بومیان آمریکا بود که دانه ها را برای استخراج روغن می جوشاندند.

این روغن به ویژه در روسیه به محبوبیت بزرگی دست یافت و پس از قرن هجدهم از طریق اروپا وارد سایر نقاط جهان شد. روغن آفتابگردان رفته رفته به یک جایگزین محبوب برای روغن زرد و چربی خوک تبدیل شد، جایی که هر دو توسط کلیسای ارتدکس روسیه ممنوع شده بودند. در قرن نوزدهم، روغن آفتابگردان یکی از محصولات مهم در روسیه و اوکراین بود. این روغن هنوز هم اصلی ترین روغن پخت و پز در روسیه، تولید کننده پیشروی روغن آفتابگردان در جهان است.

روغن آفتابگردان در آمریکای شمالی، تحت سلطه روغن‌های ارزان‌تر ذرت و سویا بود که اغلب هیدروژنه می‌شدند (معروف به چربی ترانس!) تا در غذاهای فرآوری‌شده مانند چیپس سیب‌زمینی استفاده شوند. در دهه 70، آمریکایی ها با توجه به اهمیتی که به سلامتی می دادند، به روغن آفتابگردان روی آوردند، زیرا درصد بالایی از چربی های اشباع نشده چندگانه (59 تا 62 درصد) دارد و معتقد بودند که این روغن باعث کاهش کلسترول و خطر بیماری قلبی می شود. در دهه 90، زمانی که همگان در مورد خطرات چربی های ترانس مطلع شدند، تولیدکنندگان چیپس سیب زمینی به طور انبوه به روغن آفتابگردان روی آوردند و رنسانس روغن آفتابگردان را آغاز کردند.

 

ترکیبات

روغن آفتابگردان عمدتاً تری گلیسیرید (چربی) است که معمولاً از اسیدهای چرب اسید لینولئیک و اسید اولئیک به دست می آید.

فارماکوپه بریتانیا مشخصات زیر را برای ترکیب این روغن فهرست می کند :

  • اسید پالمیتیک (اشباع): 5%
  • اسید استئاریک (اشباع): 6%
  • اسید اولئیک (امگا 9 تک غیر اشباع): 30٪
  • اسید لینولئیک (امگا 6 چند غیر اشباع): 59٪

 

آیا می توان با روغن آفتابگردان، غذا را سرخ کرد؟

 

روغن آفتابگردان برای سرخ کردن

 

نقطه دود روغن آفتابگردان به قدری بالاست که برای سرخ کردن و سایر کاربردهای با حرارت بالا مناسب است. البته مانند همه روغن های غیر اشباع، روغن آفتابگردان ناپایدار است و با حرارت طولانی مدت و غیراستاندارد، تجزیه می شود.

 

فواید روغن آفتابگردان برای سلامتی چیست؟

روغن آفتابگردان به طور طبیعی دارای نسبت بالایی از چربی‌های غیراشباع چندگانه است که حاوی اسیدهای چرب ضروری هستند. این روغن مانند اسید لینولئیک، یک اسید چرب امگا 6 با ساختار زیگزاگی بوده که از نظر سطح کلسترول، بهتر از چربی‌های اشباع مستقیم است و آن را به انتخاب خوبی برای سلامت قلب و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی تبدیل می کند. این روغن همچنین حاوی ویتامین E است، البته که خواص آنتی اکسیدانی روغن در طول پخت و پز از بین می رود.

ارزش غذایی

به دلیل کمبود پروتئین و کربوهیدرات، روغن آفتابگردان حاوی لیپیدها و ویتامین ها E و K است. یک قاشق غذاخوری روغن آفتابگردان (15 میلی لیتر)، حاوی 122 کیلو کالری انرژی می باشد. روغن آفتابگردان سرشار از اسید لینولئیک (یک اسید چرب امگا 6 غیراشباع چندگانه) است که برای انسان ضروری است، زیرا ما خودمان قادر به سنتز آن نیستیم. همچنین حاوی اسیدهای اولئیک و البته مقدار نسبتا کمی اسیدهای چرب امگا 3 می باشد.

 

تهیه و نگهداری

از آنجایی که روغن آفتابگردان عمدتاً از اسیدهای چرب چند غیراشباع و تک غیراشباع با ثبات کمتری تشکیل شده است، می تواند به ویژه در مجاورت گرما، هوا و نور به دلیل تحریک و تسریع اکسیداسیون، در معرض تخریب قرار گیرد. نگهداری روغن آفتابگردان در دماهای پایین در طول تولید و ذخیره‌ سازی، می‌تواند به به حداقل رساندن ترشیدگی و به کاهش احتمال از دست دادن مواد مغذی کمک کند. نگهداری در بطری‌هایی که از شیشه‌های تیره رنگ یا پلاستیکی با محافظ نور فرابنفش استفاده می کنند، ایده آل می باشد.

 

روغن آفتابگردان در مقایسه با سایر روغن ها چقدر سالم است؟

روغن آفتابگردان حاوی حدود 13 درصد چربی اشباع شده است که بیشتر از روغن هسته انگور، روغن کانولا و روغن گلرنگ است، اما این مقدار کمتر از چربی اشباع روغن نارگیل، روغن نخل، روغن پنبه دانه، روغن بادام زمینی و روغن سویا است. از طرفی مقدار چربی آن به اندازه روغن زیتون و روغن ذرت است.

روغن آفتابگردان تصفیه نشده دارای ویتامین E بوده و برای استفاده از فواید آن باید به صورت خام مصرف شود. روغن آفتابگردان با اولئیک بالا نوعی روغن است که حاوی چربی های تک غیراشباع بیشتری نسبت به چربی های چند غیر اشباع است. در حال حاضر شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد چربی‌های تک غیراشباع سالم‌تر از چند غیراشباع هستند، اما تمایل دارند کمی پایدارتر باشند.

 

 

موارد استفاده

 

در آشپزی و تهیه غذا

روغن آفتابگردان تصفیه شده را می توان به جای هر روغن گیاهی خنثی، برای تفت دادن، داغ کردن، سرخ کردن و غیره استفاده کرد. روغن آفتابگردان تصفیه شده برای پخت و پز در دمای پایین تا بسیار بالا استفاده می شود. به عنوان یک روغن سرخ کردنی، مانند یک تری گلیسیرید گیاهی معمولی رفتار می کند.

روغن آفتابگردان تصفیه نشده یک سس سالاد سنتی در غذاهای اروپای شرقی است. روغن آفتابگردان همچنین یکی از مواد تشکیل دهنده کره آفتابگردان است. در برخی روش های آشپزی برای پختن غذاهای میان‌وعده مانند چیپس سیب‌زمینی یا سیب‌زمینی سرخ کرده، از روغن آفتابگردان استفاده می شود.

 

صنعت آرایشی و بهداشتی

 

روغن آفتابگردان در لوازم آرایشی

 

امروز از روغن آفتابگردان در آماده سازی انواع لوازم آرایشی و بهداشتی خصوصا ماسک ها، کرم ها، کمپرس و لوسیون ها به صورت گسترده ای استفاده می گردد. همچنین همانطور که می دانید، روغن آفتابگردان، یک روغن غنی از ویتامین E بوده و به همین دلیل در بازسازی سلول های پوستی و در نتیجه سلامت پوست تاثیر شگرفی دارد.

 

کنجاله دانه

فرایند استخراج روغن آفتابگردان، دانه‌های خرد شده ای را به‌جا می‌گذارد که معمولاً به آن کنجاله آفتابگردان گفته می‌شود که غنی از پروتئین و فیبر رژیمی است و به عنوان خوراک دام و همچنین کود استفاده می‌شود.

 

مکمل ها

مکمل های غذایی روغن آفتابگردان برای درمان اگزما به بازار عرضه شده اند که البته هنوز تاثیرات واقعی آن در حال بررسی و آزمایش است.

 

به عنوان سوخت

روغن آفتابگردان را می توان برای راه اندازی موتورهای دیزلی در صورت مخلوط شدن با دیزل در مخزن استفاده کرد. به دلیل سطوح بالای چربی های غیراشباع، ویسکوزیته بالاتری در دماهای سرد ارائه می دهد.

 

باغبانی
در اتحادیه اروپا و بریتانیا، روغن آفتابگردان به عنوان قارچ کش برای کنترل سفیدک پودری(Oidium neolycopersici) ، بر روی محصولات گوجه فرنگی اسپری می شود. به دلیل این کاربرد مهم، آن را به عنوان یک “ماده اساسی” طبقه بندی می کنند که می تواند در مزارع ارگانیک و معمولی استفاده شود.

 

 

بازرگانی صدر نوین خراسان با سابقه ای 10 ساله در زمینه‌ی واردات و صادرات و با بهره‌ گیری از تجارب کارشناسان حوزه‌ی مواد غذایی، روغن آفتابگردان را با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به دست شما خریداران گرامی می رساند.

جهت خرید روغن آفتابگردان باکیفیت و یا اطلاع از قیمت روغن آفتابگردان از طریق صفحه ارتباط با ما با کارشناسان مجموعه به صورت تلفنی و یا از طریق ارسال پیام در ارتباط باشید.

 

محصولات مرتبط :

 

روغن پنبه دانه (تخم پنبه)

 

تخمه آفتابگردان

 

کنجاله آفتابگردان