شاید متوجه شده باشید که طی سال های اخیر فواید و کاربردهای روغن ها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مردم سعی می کنند تفاوت بین روغن های “خوب” و “بد” را رمزگشایی کنند. یکی از مواردی که در میان اغلب مطرح می شود، روغن پنبه دانه است، یک روغن پخت و پز رایج که از دانه(تخم) پنبه درست می شود.

 

روغن پنبه دانه(یا همان روغن تخم پنبه) چیست؟

روغن پنبه دانه از دانه های پنبه که محصولات جانبی تولید الیاف پنبه هستند استخراج می شود. دانه های پنبه سرشار از روغن و پروتئین هستند و بنابراین برای تولید روغن پنبه دانه و به عنوان مکمل خوراک گاو و گوسفند استفاده می شود. به گفته سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد، روغن پنبه دانه، نوعی روغن گیاهی است که عمدتاً به عنوان غذا استفاده می شود. این روغن به همان دسته روغن کانولا و روغن سویا تعلق دارد.

چین بزرگترین تولید کننده روغن پنبه دانه در جهان است و پس از آن هند، پاکستان، ایالات متحده آمریکا و ازبکستان قرار دارند. روغن پنبه دانه را می توان برای تهیه روغن سالاد (سس مایونز، سس سالاد، سس و ماریناد)، روغن پخت و پز برای سرخ کردن در آشپزی تجاری و خانگی، مارگارین یا شورتنینگ برای محصولات پخته شده و آیسینگ کیک استفاده کرد.

علاوه بر این، ممکن است مقادیر محدودی از آن برای تولید محصولات صنعتی مانند صابون و لوازم آرایشی استفاده شود. اگرچه روغن پنبه دانه معمولاً به عنوان روغن پخت و پز در فروشگاه های خرده فروشی در هنگ کنگ فروخته نمی شود، اما در برخی از غذاها مانند محصولات نانوایی و تنقلات سرخ شده وجود دارد.

کارخانه های استخراج روغن پنبه دانه عمدتاً در چین، هند، پاکستان، ایالات متحده، برزیل و ترکیه هستند (تولید 5 میلیون تن در سال) به طور معمول سه اسید چرب اصلی در این روغن عبارتند از: پالمیتیک اسید، اسید اولئیک و اسید لینولئیک با میانگین درصد به ترتیب 22، 20 و 54.

برخی مشخصه های روغن پنبه دانه عبارتند از :

  • طعم عالی غذای سرخ شده: برآورده کردن انتظارات مصرف کننده برای غذاهای سرخ شده و خوشمزه
  • تطبیق پذیری: قابل استفاده در کاربردهای مختلف
  • پایداری: پایداری ذاتی در هنگام سرخ کردن
  • ثبات طعم: ایده آل برای روغن سالاد، سس مایونز، سس سالاد و موارد مشابه

 

کاربردها

روغن پنبه دانه کاربردهای زیادی دارد. از آن به عنوان روغن پخت و پز استفاده می شود، اما در شیرینی ها و غذاهای بسته بندی شده نیز کاربرد زیادی دارد.

در غذاها برای سرخ کردن، رطوبت دادن به محصولات پخته شده، ایجاد قوام خامه‌ای در خامه‌های فرم گرفته و آیسینگ بکار گرفته می شود. از طرفی روغن تخم پنبه معمولاً در غذاهای فرآوری شده به دلیل توانایی آن در افزایش عمر مفید غذا استفاده می شود. برخی از این محصولات عبارتند از :

  • چیپس سیب زمینی
  • محصولات پخته شده (مانند کلوچه ها و کیک های بسته بندی شده)
  • کراکرها
  • اسنک بارها
  • غلات
  • سس سالاد
  • مایونز
  • مارگارین
  • سس پاستا

روغن پنبه دانه توسط بسیاری از فست فودهای زنجیره ای برای سرخ کردن زیاد غذا استفاده می شود، زیرا طعم غذا را حفظ می کند. همچنین نسبت به سایر روغن های گیاهی ارزان تر است.

در دهه 1800، روغن پنبه دانه عمدتاً در چراغ های روغنی و برای ساخت شمع استفاده می شد. امروزه در حشره کش ها و مواد شوینده نیز استفاده می شود. روغن پنبه دانه به شکل موضعی در برخی از محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. این روغن به عنوان یک روغن و نرم کننده که می تواند پوست را نرم کند، نیز بکار گرفته می شود.

روغن پنبه دانه بدون عطر است و به عنوان یک عامل مرطوب کننده پوست استفاده می شود. شما می توانید روغن پنبه دانه را در پاک کننده های صورت و بدن، آرایش چشم و رژ لب نیز پیدا کنید.

 

روغن پنبه دانه

 

مزایای بالقوه روغن پنبه دانه

 

1) حاوی لینولئیک اسید است

حدود 55 درصد روغن پنبه دانه تصفیه شده از چربی های غیراشباع چندگانه مانند اسید لینولئیک تشکیل شده است. این یک اسید چرب امگا 6 است که مصرف متعادل آن به کاهش التهاب، کاهش خطر بیماری های قلبی، بهبود عملکرد مغز و تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک می کند.

اسید لینولئیک همچنین در روغن آفتابگردان، روغن ذرت و روغن کنجد یافت می شود.

این نوع اسیدهای چرب امگا 6 باید همراه با اسیدهای چرب امگا 3 مصرف شوند. متأسفانه، برخی رژیم های غذایی شامل مقدار زیادی چربی امگا 6 است که در واقع می تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت فرد داشته باشد.

 

2) اسید اولئیک را برای بدن فراهم می کند

تقریباً 20 درصد روغن حاصل از دانه های پنبه حاوی اولئیک اسید است، یک اسید چرب امگا 9 که به طور طبیعی در چربی های گیاهی یافت می شود. اسید اولئیک به دلیل توانایی آن در کاهش فشار خون و کلسترول شناخته می شود.

همچنین می تواند به پیشگیری از دیابت نوع 2، مبارزه با عفونت ها و بهبود عملکرد مغز کمک کند. روغن زیتون، روغن بادام و روغن آووکادو حاوی مقادیر بیشتری اسید اولئیک برای سلامت قلب هستند.

 

3) سلامت پوست را افزایش می دهد

روغن پنبه دانه به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی و تسکین دهندگی آن برای پوست مفید است. روغن پنبه دانه تصفیه نشده، حاوی روغن ویتامین E است که اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد.

معمولاً به این دلایل به صورت موضعی نیز استفاده می شود. به خاطر داشته باشید، اگر از یک محصول ارگانیک استفاده نمی کنید، ممکن است در آن سموم دفع آفات وجود داشته باشد.

 

4) از موها محافظت می کند

روغن پنبه دانه به مرطوب کردن مو و پوست سر و همچنین کاهش یا از بین بردن شوره سر کمک می کند. همچنین می توان از آن به عنوان حالت دهنده استفاده کرد، به درخشندگی و حالت دهندگی موها کمک کرده و نیاز به محصولات مو که حاوی افزودنی های شیمیایی هستند را کاهش می دهد.

استفاده از روغن پنبه دانه قبل از حالت دادن مو، احتمال شکستگی موهای شما را کمتر می کند.

 

 

بازرگانی صدر نوین خراسان با سابقه ای 10 ساله در زمینه‌ی واردات و صادرات و با بهره‌ گیری از تجارب کارشناسان حوزه‌ی مواد غذایی، در هر فصلی از سال روغن پنبه دانه(روغن تخم پنبه) را با بالاترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به دست شما خریداران گرامی می رساند.

جهت خرید روغن پنبه دانه و یا اطلاع از قیمت روغن پنبه دانه از طریق صفحه “ارتباط با ما” با کارشناسان مجموعه به صورت تلفنی و یا از طریق ارسال پیام در ارتباط باشید.